به گزارش خبرگزاري مهر متن كامل سخنراني رييس جمهوردر اين اجلاس بدين شرح است:
سران محترم كشورهاي عضو گروه دي -8
به نام "ايران" حضور ارجمند شما را درمهد تمدني كهن گرامي مي دارم و به عنوان "مسلمان" تلاش مجدانه گروه دي - 8 را براي برداشتن گامهاي نو در مسير پيشرفت و توسعه اعضا و كشورهاي اسلامي ، صميمانه ارج مي گذارم.
انديشه پيشرفت ، انديشه نو در تاريخ بشر نيست، اما "حق پيشرفت" بي ترديد دغدغه اي جديد در جهان ماست پس ما نيز بايد براي دستيابي به اين حق اساسي به جستجوهاي تازه اي بپردازيم.
درحوزه انديشه فلسفي وبه خصوص فلسفه سياست، پرسش از عدالت مهمترين پرسشي است كه همواره ذهن فيلسوفان و انديشمندان را برانگيخته است. تمناي عدالت نيز درعمق وجدان هر انساني به طور فطري جاي دارد. اين دغدغه ديرين براي ما مسلمانان بايد بيشتر باشد، چون پيام خداوند را در قرآن كريم شنيده ايم كه هدف از برانگيختن پيامبران و فرو فرستادن كتاب وميزان را برقراري قسط و داد در ميان مردم اعلام كرده است.
عدالت نه يك مفهوم منحصرا اخلاقي و حقوقي ، كه مقوله اي همه جانبه و تاثيرگذار در روند توسعه است. عدالت نه يك آروز كه اساس همه عوامل مشهود توسعه وپيشرفت است.عادل ترين دولت دولتي است كه توان خود را همواره صرف مبارزه با بي عدالتي كند و راه را براي فرصت هاي برابردرهمه جا وبراي همه كس بگشايد. پس انديشه عدالت با تسهيل وترويج آزادي و مردم سالاري ملازم است.
چالش هاي بزرگ بشر امروز دستيابي به همين حقوق و آرزوهاي ديرين است؛ محو تبعيض و نابرابري ، نيل به آزادي و حقوق اساسي ، رفع عقب ماندگي و توسعه نيافتگي ، اما با كمال تاسف بايد گفت كم توجهي به اين چالش ها، چشم اندازاميدبخشي در برابر جهان عصرما نمي گشايد حتي تحولات بنيادين درعرصه فن آوري و ارتباطات نيز نمي تواند در موقعيت ناعادلانه ، از شكاف هاي عميق جهاني بكاهد.
فاصله ميان برخورداران و نا برخورداران ، مي تواند درمناسبات نابرابر و ناآزاد عصر اطلاعات بيشتر شود، پس بكوشيم كه با تامل در اين وضع ناپايدار راهي به سوي عدالت بگشاييم تا در سايه آن هم مردمان آزاد باشند و هم مردم سالاري استوار شود و هم انسان ، معنويت و اخلاق را قرباني هوس نبيند.
امروزهشتاد درصد از كل توليد ناخالص ملي دنيا دراختيار يك ميليارد تن يعني كمتر از يك ششم جمعيت كره زمين است و در طول 25 سال آينده ، در حاليكه تنها 50 ميليون نفر به جمعيت كشورهاي برخوردار افزوده مي شود، جمعيت كشورهاي فقيريك و نيم ميليارد نفر افزايش خواهد يافت.
جوامعي كه ما مسئوليت اداره آن را داريم هركدام به نسبت خود براي آزادي و استقلال و پيشرفت و سربلندي مبارزات و تلاش هاي فراوان داشته اند ولي تا زماني كه فقر وناتواني علمي وفني وجود داشته باشد نمي توان انتظار پايدار شدن آزاد و مردم سالاري را نيز داشت.
چهارمين اجلاس سران كشورهاي عضو گروه دي - هشت درحالي برگزار مي شود كه عليرغم يكجانبه گري وتلاش ناميمون براي احتكار و انحصار ثروت و پيشرفت و فن آوري و تحميل سياستهاي يكجانبه با توسل به زور و تهديد، امكان دستيابي ما به عوامل پيشرفت و اعتلا نيز فراهم است. عصر ما اگرعصر شكاف فاصله است، فرصت كاهش فاصله ها نيز هست. ولي درجهان به هم پيوسته امروز، بايد بپذيريم كه هيچ كشوري به تنهايي قادر به رويارويي با چالش هاي فراوان و موانع رشد و توسعه خود و به هنگام شدن با حركت شتابان كشورهاي برخوردار نيست.
امروز راه مقابله با مشكلات ويرانگر، هم پيماني و دركنار هم قرار گرفتن كشورهايي است كه داراي پيشنيه مشترك، تهديدهاي مشترك، شرايط تاريخي و جغرافيايي مشترك و نيز اهداف و منافع مشتركند.
به همين منظور كشورهاي عضو گروه دي - هشت با چنين بينشي براي بهره گيري از توانايي هاي مكمل يكديگر و در جهت توسعه و پيشرفت بيشتر و دستيابي به قدرت و امكاناتي كه تامين كننده توسعه ، عدالت و آزادي باشد گردهم آمده ايم.
كشورهاي عضو دي - هشت با جمعيتي حدود نهصد ميليون نفر ، كمي بيش از پانزده درصد از كل جمعيت جهان را درخود جاي داده اند كه بخش غالب آن را نيروي جوان و كارآمد تشكيل مي دهد. علاوه بر آن ، سيزده درصد ذخاير ثابت نفت و بيست و هشت درصد ذخاير ثابت گاز طبيعي جهان متعلق به اين كشورها است و استعدادهاي طبيعي و انساني و موقعيت جغرافيايي ويژه آنها نيز بر توان بالقوه آنان افزوده است. اسلام به مثابه دين آزادي و عدالت و تاريخ مشترك ما ، پيوند ها و زمينه هاي استواري را براي همكاري ايجاد كرده است. اين پيشينه ارزنده پشتوانه اي زوال ناپذيردر راه توسعه ، ازجمله توسعه اقتصادي نيزهست . اين محركه توانمند ، همه ما را تشويق مي كند كه با انسجام بيشترميان خويش، حداقل در راه نزديك كردن بازارها به يكديگر و نهايتا بازار آزاد و مشترك گام برداريم طبيعتا براي رسيدن به اهداف روشني كه پيش روست لازم است نشست هاي تخصصي كارشناسان كشورهاي عضو سامان و سازمان كار آمد و بالنده اي بيابد.
همزمان ، با حذف موانع همكاري هاي اقتصادي ، بازرگاني و علمي بايد بر توان رقابتي اعضا در عرصه بين المللي افزودكه البته اين امر مستلزم بهره گيري از فن آوري هاي نوين در جهت افزايش كار آيي ما درهمه زمينه ها از جمله در زمينه اقتصادي نيز هست. اگر موانع همگرايي و همكاري در بين اين كشورها بر طرف شود اعضاي دي - هشت مي توانند بيش از گذشته در سامانه اقتصاد جهاني و مناسبات ميان خود و كشورهاي توسعه يافته ، نقش آفرين باشند.
نگاهي به رشد قابل توجه تجارت كالا و خدمات درميان كشورهاي عضو، ازآغازتولد گروه و بويژه افزايش پنجاه درصدي تجارت در سالهاي اخير، اين نويد را مي دهد كه با انعقاد موافقت نامه تجارت ترجيحي و آزاد و با تلاش مضاعف براي توسعه بازرگاني و سرمايه گذاري مشترك و انجام طرحهاي زيربنايي و گسترش حمل و نقل و توسعه امور فرهنگي و آموزشي بر توان تاثير گذاري در عرصه اقتصاد جهاني افزوده مي شود.
جمهوري اسلامي ايران به عنوان يكي از اعضاي فعال گروه دي - هشت براي هر گونه همكاري مشترك ميان كشورها درجهت منافع ملي ومنطقه اي آماده است. پيشنهاد مشخص ما براي فائق آمدن برموانع و دشواريهاي اين امر آن است كه اولا كشورهاي عضو با نهادينه كردن تجارت آزاد و برقراري سامانه بانكي در ميان كشورهاي خويش محيط و تسهيلات مناسبي را براي سرمايه گذاريهاي متقابل فراهم آورند و با بازنگري در قوانين ، راه را براي همكاري گسترده بخش هاي خصوصي هموار سازند و ثانيا با هماهنگي برنامه ريزي شده در زمينه مسايل اقتصادي ، سياسي ، فرهنگي و بين المللي در مجامع جهاني ، مواضع يكساني اتخاذ كنند و با پشتيباني از يكديگر موفقيت بين المللي گروه را تحكيم بخشند. براي اين منظور لازم است ساختاري پويا در روابط ميان گروه دي - هشت شكل گيرد تا درعين پيگيري تحولات جهاني ، راهكارهاي منطقي ومناسب را براي پيشبرد اهداف راهبردي اين گروه ارايه كنند . اين همكاريها مي تواند چرخه مناسبات ميان كشورهاي درحال توسعه وتوسعه يافته را به سود كشورهايي كه به سوي توسعه گام بر مي دارند دگرگون كند.
اميد مي رود با درك يكسان ما از بحران هاي جهاني ، منطقه اي و ملي و شيوه هاي برخورد با انها حضور كشورهاي توسعه يافته در مجامع جهاني بيشتر شود. به واقع براي بسط موقعيتي عادلانه از جمله در زمينه مبادلات تجاري بين المللي و افزايش منظم كمك هاي مالي و سرمايه گذاريهاي جهاني دركشورهاي در حال توسعه كه از سال 1960 تاكنون، امروز در پايين ترين حد خود قرار دارد، به تلاش هاي ثمر بخش جديدي درهمه جا و از همه سو نياز است.
جمهوري اسلامي ايران درجهت اصلاح ساختار اقتصادي خود و به منظور حضور موثرتر در بازارهاي جهاني و مشاركت پويا با گروه بندي هاي اقتصادي و منطقه اي مانند اكو ، گروه دي - هشت و سازمان كنفرانس اسلامي، تلاش هاي زيادي را به عمل آورده است و با حذف موانع غيرتعرفه اي ، اصلاح قوانين تجاري ، ايجاد تسهيلات لازم براي ترانزيت كالا، تهيه و تصويب قوانين جديد جذب سرمايه گذاري خارجي و حمايت از آن و قوانين ماليات هاي مستقيم و تجميع حقوق و عوارض گمركي و استفاده از سامانه آسيكودا در گمركات كشور و شتاب بخشيدن به فرايند خصوصي سازي عرصه را براي هم گرايي و همكاري بيشتر فراهم ساخته است ما اميدواريم كه ساير كشورهاي عضو نيز با كاستن از موانع همكاريهاي مشترك ، آينده درخشاني را پيش روي خود و ديگر كشورهاي در حال توسعه قرار دهند و گروه دي - هشت را به عنوان الگويي نوين درجهان كنوني عرضه دارند.
به صراحت مي گويم كه ما در پي كسب قدرت علمي ، اقتصادي و فني هستيم و همكاري ما در اين زمينه است ، اما اين قدرت نه براي توسعه نابرابري كه براي توسعه برابري ، نه براي تجاوز به ديگران كه براي همبستگي ، همزيستي و توسعه ، نه براي تحميل بينش خاص كه براي مهرباني و مقابله با خشونت است.
ما براي پيشبرد صلح و محو جنگ، براي استقرار عدالت و آزادي ، براي نيل به توسعه و پيشرفت نيازمند آنيم كه دانا و توانا شويم و ترديد نداريم كه مي توانيم ، اگراز زمان درس بگيريم و فرصت ها را دريابيم . پس بر لطف بي زوال خداوند و توان بي منتهاي مردم خود تكيه كنيم و با "اقبال" شاعر پارسي گوي مسلمان هم ندا شويم كه:
زندگي درصدف خويش گهرساختن است در دل شعله فرو رفتن و نگداختن است
مذهب زنده دلان خواب پريشاني نيست ازهمين خاك جهان دگري ساختن است
سيد محمد خاتمي رييس جمهور در چهارمين اجلاس سران گروه (دي -8) گفت : جمهوري اسلامي ايران به عنوان يكي از اعضاي فعال اين گروه براي هر گونه همكاري مشترك ميان كشورها درجهت منافع ملي و منطقه اي آماده است.
کد خبر 59764
نظر شما